Jak udělat steak z hovězí svíčkové
Připravit si doma skvělý steak z hovězí svíčkové alias tenderloin není nic složitého. V tomto jednoduchém návodu vám představíme osvědčené postupy, jak připravit vyzrálý hovězí svíčkovou, abyste vždy dosáhli chutného výsledku.
Nakrájíme šál příčně na 4 cm vysoké steaky, maso bychom nikdy neměli omývat vodou, ztrácí se tím jeho přirozená chuť i vůně. V případě nutnosti jej můžeme otřít papírovou utěrkou. Necháme steak trochu aklimatizovat v pokojové teplotě cca 30 minut. Steak opepříme, posypeme lístky rozmarýnu či tymiánu, jemně pomažeme olivovým olejem a na poslední chvíli, těsně před vložením na pánev jej osolíme a v dlani vytvarujeme do požadovaného tvaru. (Solit a pepřit můžeme také až na talíří a přihodit bylinky během dělání steaku na pávičce)
Pro dosažení střední propečenosti, která je pro tento typ masa nejvhodnější, jej grilujeme 1,5 minuty z každé strany a s kostičkou másla dopékáme 5 minut v troubě rozpálené na 190 °C. Po tepelné úpravě je velice důležité nechat maso dvě minuty odpočinout při pokojové teplotě mimo pánev. Šťávy se vsáknou zpět do vláken a tím pádem bude i při rozkrojení šťavnaté. V případě, že chceme více propečený, necháme v troubě maximálně 10 minut.
Nebo si můžete udělat filet mignon dle skvělého video receptu (ENG):