Jak udělat steak ve 3 krocích
Není na tom nic složitého, stačí se držet tří základních kroků a pamatovat si pravidlo 2 minut:
- Steak pokojové teploty vždy vkládáme na rozpálenou pánev.
- Grilujeme 2 minuty z každé strany.
- Po vyjmutí z pánve necháme 2 minuty odpočinout pod alobalem.
1. Pokojová teplota před grilováním
Před přípravou steaku musí mít maso pokojovou teplotu, kdybychom ho grilovali hned po vyndání z lednice, byl by stejk uvnitř studený a to bychom nechtěli. Po vyndání z lednice rozbalte maso z vakua, máte-li celý šál, nakrájejte na 2-3 centimetrové plátky (platí pro valnou většinu stejkového masa, výjimkou je svíčková, která se krájí na plátky vysoké 4 cm). Potřete olejem, bylinkami, pepřem, nebo čímkoliv budete chtít a nechte teplat cca 30-45 minut.
2. Grilujeme 2 minuty z každé strany
- Steak při pokojové teplotě, potřený olejem a bylinkami, vložte na rozpálenou grilovací pánev, nebo gril.
- Pánev musí být vždy rozpálená před vložení steaku, jinak se maso začne dusit a tuhnout.
- Po 2 minutách, během kterých stejk nepřesouváme - nedloubáme do něj ani ho jinak neotravujeme, otočíme na druhou stranu. (nepoužívejte vidličku, jinak vám všechna šťáva vyteče ven)
- Po dalších 2 minutách stejk vyjmeme z pánve.
- Pokud chceme steak více propečený, tzn. medium well, vložíme ještě na 2 minuty do trouby.
3. Necháme 2 minuty odpočívat mimo pánev
- Nechte maso odpočívat pod alobalem, můžete přidat trochu másla pro zjemnění
- Často podceňovaná, ale velmi důležitá součást přípravy steaku. Pokud bychom do masa řízli hned po vyjmutí z pánve, vytekla by nám všechna šťáva z masa a to bychom nechtěli.
- Po dvou minutách odpočinku je steak připraven.
Dobrou chuť!
Malé opáčko:
- Steak pokojové teploty vždy vkládáme na rozpálenou pánev.
- Grilujeme 2 minuty z každé strany.
- Po vyjmutí z pánve necháme 2 minuty odpočinout pod alobalem.
Galerie

