Jak udělat steak ve 3 krocích

Není na tom nic složitého, stačí se držet tří základních kroků a pamatovat si pravidlo 2 minut:

  • Steak pokojové teploty vždy vkládáme na rozpálenou pánev.
  • Grilujeme 2 minuty z každé strany.
  • Po vyjmutí z pánve necháme 2 minuty odpočinout pod alobalem.

1. Pokojová teplota před grilováním

Před přípravou steaku musí mít maso pokojovou teplotu, kdybychom ho grilovali hned po vyndání z lednice, byl by stejk uvnitř studený a to bychom nechtěli. Po vyndání z lednice rozbalte maso z vakua, máte-li celý šál, nakrájejte na 2-3 centimetrové plátky (platí pro valnou většinu stejkového masa, výjimkou je svíčková, která se krájí na plátky vysoké 4 cm). Potřete olejem, bylinkami, pepřem, nebo čímkoliv budete chtít a nechte teplat cca 30-45 minut.

2. Grilujeme 2 minuty z každé strany

  • Steak při pokojové teplotě, potřený olejem a bylinkami, vložte na rozpálenou grilovací pánev, nebo gril.
  • Pánev musí být vždy rozpálená před vložení steaku, jinak se maso začne dusit a tuhnout.
  • Po 2 minutách, během kterých stejk nepřesouváme - nedloubáme do něj ani ho jinak neotravujeme, otočíme na druhou stranu. (nepoužívejte vidličku, jinak vám všechna šťáva vyteče ven)
  • Po dalších 2 minutách stejk vyjmeme z pánve.
  • Pokud chceme steak více propečený, tzn. medium well, vložíme ještě na minuty do trouby.

3. Necháme 2 minuty odpočívat mimo pánev

  • Nechte maso odpočívat pod alobalem, můžete přidat trochu másla pro zjemnění
    • Často podceňovaná, ale velmi důležitá součást přípravy steaku. Pokud bychom do masa řízli hned po vyjmutí z pánve, vytekla by nám všechna šťáva z masa a to bychom nechtěli. 
  • Po dvou minutách odpočinku je steak připraven.

Dobrou chuť!

Jít nakupovat

Malé opáčko:

  • Steak pokojové teploty vždy vkládáme na rozpálenou pánev.
  • Grilujeme 2 minuty z každé strany.
  • Po vyjmutí z pánve necháme 2 minuty odpočinout pod alobalem.