Jak se pozná propečený steak?
Všelijaké návody, jak zaručeně poznat správně propečený steak se na internetu rojí jako odborníci na víno po návštěvě Moravy. I když my si obvykle vystačíme s pravidlem 2 minut zde, sepsali a vyzkoušeli jsme pro vás ty nejzajímavější tipy.
Základní tipy propečenosti a přibližná vnitřní teplota:
Chuť perfektního steaku si nejlépe vychutnáte RARE, nejste-li ale na krev, i MEDIUM vám poskytne kýžený chuťový zážitek. Maso propečené více už je tužší, vysušenější a chuť masa připomíná spíš vařené hovězí, než skvělý steak. V našich končinách není zvykem jíst krvavé maso, ale vyzkoušejte to a už nikdy nebudete chtít steak jinak.
Test propečenosti pomocí prstů a dlaně
Dotkněte se konečkem malíčku, prsteníčku, ukazováčku, nebo prostředníčku jedné ruky palce a druhou rukou zatlačte na část dlaně pod palcem. Tuhost vaší ruky při dotyku jednotlivých prstů s palcem by měla odpovídat tuhosti stejku při propečenosti popsané na obrázku.
Test hotového steaku s pěstí
Je to test fungující na stejném principu jako test s prsty a dlaní. Zatňete pěst, pokud máte pevně zatnuto, tuhost na dotek odpovídá propečenosti WELL, pro RARE pěst zcela povolte a MEDIUM je něco mezi.
Test s obličejem
Způsob pro ty z vás, kteří rádi používají hlavu, doslova. Ukazováčkem stiskněte tvář, když chcete zjistit, jak má být na dotek měkký stejk propečený RARE. Pro MEDIUM stiskněte nos a pro WELL DONE čelo.
Použijte teploměr
Nejpřesnější způsob jak zjistit propečenost steaku je změřit jeho teplotu uvnitř. K tomu nám buď poslouží kuchyňský teploměr s jehlou, kterou píchneme do masa. Na trhu existují už chytré teploměry, které se dají propojit s telefonem. Vy si nastavíte, jaký máte steak, jak ho chcete mít hotový a aplikace vás upozrní na to, že je čas steak vytáhnout.
Který způsob je tedy nejlepší?
Příprava skvělého stejku není zas taková věda, jak se může zdát. No vážně, vlastně je to v náročnosti něco mezi vařením párků a pečením bábovky. Je potřeba se držet základních pravidel zde a výsledek vás určitě nezklame, zbytek už je jen o zkušenostech. Určitě si vyzkoušejte výše popsané tipy a uvidíte, v začátcích pomůžou a po padesátém steaku už je určitě nebudete potřebovat. Jo a jsme eshop, pokud jste dočetli až sem, můžete mrknout na naši nabídku a my vám maso pošleme až k vám domů.
Video – Jak otestovat propečenost steaku (ENG)
Zdroj: thekitchn.com