Chimichurri omáčka – argentinská omáčka ke steakům

Tuhle omáčku proslavila po celém světě její výrazná chuť, která skvě doplní zejména argentinské steaky.  Není nutné ji používat jenom jako omáčku, hodí se i jako marináda, nebo si do ní namáčejte opečený chleba.  

V našem receptu si můžete ovlivnit pálivost tím, kolik přidáte chilli.

Ingredience na chimichurri:

  • 1 hrst čerstvé petržele nasekané najemno
  • 1 lžíce oregana nasekaného najemno
  • 150 ml olivového oleje
  • 70 ml červeného vinného octa
  • 1 jarní cibulka nasekaná najemno
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 drcené stroužky česneku
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička mletého chilli nebo nakrájená malá chilli paprička
  • sůl
  • pepř

Jak připravit chimichurri:

Všechny ingredience promíchejte a nechte odležet v lednici. Chutě se tak lépe propojí.

Omáčku můžete servírovat přímo k masu zvlášť, nebo ji po upečení maso pokapat. Myslete ale na to, že má hodně výraznou chuť.  Můžete vyzkoušet i verzi, kdy chimichuri použijete jako marinádu.

Video recepty od pipMaster:

A nebo verze s robotem