V době 26. 7. až 1. 8. si bereme dovolenou, abychom nabrali síly na druhou polovinu grilovací sezóny. Objednávky přijaté během této doby budeme postupně odesílat od 3. 8.

Děkujeme za přízeň a přejeme skvěle prožité léto.

Jak se pozná propečený steak?

Všelijaké návody jak zaručeně poznat správně propečený steak se na internetu rojí jako odborníci na víno po návštěvě Moravy.

I když my si obvykle vystačíme s pravidlem 2 minut zdesepsali a vyzkoušeli jsme pro vás ty nejzajímavější tipy.  

 

Základní tipy propečenosti a přibližná vnitřní teplota:

RARE 51°C (6)

Chuť perfektního stejku si nejlépe vychutnáte RARE, nejste-li ale na krev, i MEDIUM vám poskytne kýžený chuťový zážitek. Maso propečené více už je tužší, vysušenější a chuť masa připomíná spíš vařené hovězí, než skvělý stejk. V našich končinách není zvykem jíst krvavé maso, ale vyzkoušejte to a už nikdy nebudete chtít stejk jinak.

 

Nejpopulárnější je určitě test pomocí prstů a dlaně

malíčekwell

Dotkněte se konečkem malíčku, prsteníčku, ukazováčku, nebo prostředníčku jedné ruky palce a druhou rukou zatlačte na část dlaně pod palcem. Tuhost vaší ruky při dotyku jednotlivých prstů s palcem by měla odpovídat tuhosti stejku při propečenosti popsané na obrázku.

Video – Jak otestovat propečenost steaku

 

Test s pěstí

Místo, které zmačkněte prstem druhé ruky (1)

Je to test fungující na stejném principu jako test s prsty a dlaní. Zatňete pěst, pokud máte pevně zatnuto, tuhost na dotek odpovídá propečenosti WELL, pro RARE pěst zcela povolte a MEDIUM je něco mezi.

 

Test s obličejem

rare

Způsob pro ty z vás, kteří rádi používají hlavu, doslova. Ukazováčkem stiskněte tvář, když chcete zjistit, jak má být na dotek měkký stejk propečený RARE. Pro MEDIUM stiskněte nos a pro WELL DONE čelo. 

 

Použijte teploměr

Jednoduše vložte sondu

Nejpřesnější způsob jak zjistit propečenost stejku je změřit jeho teplotu uvnitř. K tomu nám buď poslouží kuchyňský teploměr s jehlou, kterou píchneme do masa, nebo novinka na trhu, Steak Champ. S klasickým teploměrem je velký problém v tom, že píchnutím do stejku nám vyteče spoustu šťávy z masa. S použitím Steak Champu píchneme sondu do masa ještě před grilováním a dioda nás upozorní, že je stejk hotový.

 

Který způsob je tedy nejlepší?

Příprava skvělého stejku není zas taková věda, jak se může zdát. No vážně, vlastně je to v náročnosti něco mezi vařením párků a pečením bábovky. Je potřeba se držet základních pravidel zde a výsledek vás určitě nezklame, zbytek už je jen o zkušenostech. Určitě si vyzkoušejte výše popsané tipy a uvidíte, v začátcích pomůžou a po padesátém stejku už je určitě nebudete potřebovat. Jo a jsme eshop, takže jestli jste dočetli až sem, nezapomeňte mrknout na naše nejlepší stejkové maso na trhu, nebo na Steak Champ, se kterým přípravu stejku pokazit snad ani nejde. 

 

K přípravě doporučujeme