Rib eye, Brazílie
Vysoký roštěnec, chlazené | cca 2,5 kg
Maso pocházející ze hřbetu býka (jalovice) nazýváme roštěnec. Vysoký roštěnec je část, která jde ze středu směrem k hlavě. Na opačné straně nalezneme nízký roštěnec. Rozdíl mezi nimi poznáme v řezu. Nízký roštěnec je z jednoho celistvého svalu, zato vysoký roštěnec je z několika vrstev.
Vysoký roštěnec je famózní volbou pro steaky. Ptáte se proč? Protože je skvěle prorostlý tukem. Pravda je taková, že tuk je nositelem chuti. A pokud byste chtěli přesná čísla, vysoký roštěnec má v sobě přibližně 16 % tuku. O těchto číslech se vepřovému může jenom zdát. Abychom si to shrnuli, jedná se o maso nejvyšší kvality, je vynikající a navíc po něm nepřiberete. A jestli je vám tuk pořád proti srsti, můžete ho v klidu po upečení odstranit a chuť steaku zůstane v mase. Už se vám sbíhají sliny?
V obchodech naleznete obě možnosti. Jak už dobře víme v tuku je chuť, ale i kost má na ní zásadní vliv. Kost dodá vysokému roštěnci intenzivnější chuť. Dostanete prostě pravé hovězí. Vysoký roštěnec s kostí je považován za nejlepší steak, ale nezapomeňte, že musí to musí být maso vyzrálé.
Rib eye steak vykrojíme ze střední části hovězí roštěné. Tento steak se stal špičkou mezi steaky díky svému měkoučkému masu (více měkké maso má už jen hovězí svíčková) a šťavnatosti. Pokud na steak budete mít chuť v restauraci, je možné že, ho naleznete pod francouzským názvem „Entrecote“ a s kostí „Côte de boeuf“. Ať už anglicky nebo francouzky vždy to bude vysoký roštěnec. A opravdu je to ten nejlepší steak z hovězího.
Pro co nejlepší zážitek z prohlížení webu, aby fungovalo vyhledávání, přihlašování, abychom vás neobtěžovali nevhodnou reklamou a pro mnoho dalších věcí využívá tato stránka tzv. cookies, což jsou drobné textové informace dočasně ukládané do paměti vašeho prohlížeče. K jejich použití od vás potřebujeme souhlas. Za jeho udělení v plné šíři, či podrobné nastavení vám velmi děkujeme. Vaše rozhodnutí můžete samozřejmě kdykoliv změnit a přenastavit.
Nezbytné cookies jsou bezpodmínečně nutné k fungování stránek. Bez nich by nefungovaly základní funkcionality, jako např. přihlašování nebo nakupování v e-shopu. Tyto jsou vždy automaticky povolené.
Marketingové cookies pomáhají trackovat uživatele stránek za účelem nabízení cílených reklamních sdělení. Dávají smysl pro obě strany, neboť uživatel stránek obdrží reklamu na produkty, které ho skutečně zajímají, a které např. vyhledával v minulosti, a vydavatelé reklam naopak mohou tyto reklamy cíleně nabídnout.