Z důvodu celofiremní dovolené a inventůry v termínů od 24. 9. do 28. 10. Budeme zboží objednané v tomto termínu expedovat ve čtvrtek 29. 9. nebo v pondělí 3. 10. Děkujeme za pochopení

Nizký roštěnec

Nejlepší část hovězího masa, které se v ČR používá, je roštěná. Tu najdeme na hřbetu zvířete, kde maso získává skvělé mramorování. Díky tomu patří mezi nejcennější kousky masa.

Hovězí roštěná se dělí na dvě části. První polovina, která směřuje k hlavě, nazýváme vysoký roštěnec. Z této poloviny pochází známé Riv eye steaky. Druhá polovina masa směřující k zadní části zvířete se nazývá nízký roštěnec. V Česku vzniklo malé nedorozumění a často můžeme narazit na to, že někdo označí nízký roštěnec souhrnným pojmem roštěná. Toto nedorozumění vzniklo díky názvům populárních českých jídel (roštěná na houbách nebo vídeňská roštěná), které se připravují z nízkého roštěnce.

Proč je nízký roštěnec skvělý na steaky?

Protože má jemné mramorování (10 % tuku). Z toho důvodu je libovější než vysoký roštěnec (16 % tuku). Nízký roštěnec je proto vyváženým masem mezi prorostlejším vysokým roštěncem a zcela libovou svíčkovou. I u nízkého roštěnce platí, že musí být maso vyzrálé, abychom dosáhli křehkého a šťavnatého výsledku.

Celá paleta steakových řezů

Poloha nízkého roštěnce je nad středovou částí páteře, pod páteří pak nalezneme pravou svíčkovou. A navíc je možné ponechat na masu i část tukového krytí. Díky tomu je nízký roštěnec skvělý k těmto steakovým řezům:

Nízký roštěnec s kostí

I nízký roštěnec můžeme upravovat v celku s kostí nebo bez ní. Masoví gurmáni vědí, že kost přidá steaku na chuti i aroma. Jestli si plánujete nízký roštěnec opravdu vychutnat, doporučujeme ho dobře vyzrálý i s kostí. Tukové krytí je jen další přidanou hodnotou k již skvělému kusu hovězího masa. 

Péct i dusit hovězí roštenou

Univerzálnost nízkého roštěnce nemá mezí. Maso je skvělé na dušení (roštěná na houbách) nebo na pečení v troubě. Věhlasný anglický roastbeef (neboli rozbíf) je právě výše zmíněný nízký roštěnec. Roastbeef chutná skvěle teplý i studený a připravit jej není vůbec složité.

Ale pozor! Nízký roštěnec je nejlepší na grilu!

Nízký roštenec-min

K přípravě doporučujeme

Aby web fungoval jak má - souhlas s cookies

Pro co nejlepší zážitek z prohlížení webu, aby fungovalo vyhledávání, přihlašování, abychom vás neobtěžovali nevhodnou reklamou a pro mnoho dalších věcí využívá tato stránka tzv. cookies, což jsou drobné textové informace dočasně ukládané do paměti vašeho prohlížeče. K jejich použití od vás potřebujeme souhlas. Za jeho udělení v plné šíři, či podrobné nastavení vám velmi děkujeme. Vaše rozhodnutí můžete samozřejmě kdykoliv změnit a přenastavit.

Jaké cookies používáme

Nezbytné

Nezbytné cookies jsou bezpodmínečně nutné k fungování stránek. Bez nich by nefungovaly základní funkcionality, jako např. přihlašování nebo nakupování v e-shopu. Tyto jsou vždy automaticky povolené.

Statistické

Tyto cookies pomáhají s měřením a analýzou návštěvnosti stránek.

Marketingové

Marketingové cookies pomáhají trackovat uživatele stránek za účelem nabízení cílených reklamních sdělení. Dávají smysl pro obě strany, neboť uživatel stránek obdrží reklamu na produkty, které ho skutečně zajímají, a které např. vyhledával v minulosti, a vydavatelé reklam naopak mohou tyto reklamy cíleně nabídnout.

Přijmout vše Přijmout vybrané Podrobné nastavení