Bojíte se, že zkazíte výborný steak? NEbojte se.
Není na tom nic složitého, stačí se držet tří základních kroků a pamatovat si pravidlo 2 minut:
- Stejk pokojové teploty vždy vkládáme na rozpálenou pánev.
- Grilujeme 2 minuty z každé strany.
- Po vyjmutí z pánve necháme 2 minuty odpočinout.
- Před přípravou stejku musí mít maso pokojovou teplotu, kdybychom ho grilovali hned po vyndání z lednice, byl by stejk uvnitř studený a to bychom nechtěli.
- Po vyndání z lednice rozbalte maso z vakua, máte-li celý šál, nakrájejte na 2 centimetrové plátky(platí pro valnou většinu stejkového masa, výjimkou je svíčková, která se krájí na plátky vysoké 4cm).
- Potřete olejem, bylinkami, pepřem, nebo čímkoliv budete chtít a nechte teplat.
- Stejk při pokojové teplotě, potřený olejem a bylinkami, vložte na rozpálenou grilovací pánev, nebo gril.
- Pánev musí být vždy rozpálená před vložení stejku, jinak se maso začne dusit a tuhnout.
- Po 2 minutách, během kterých stejk nepřesouváme - nedloubáme do něj ani ho jinak neotravujeme, otočíme na druhou stranu.
- Po dalších 2 minutách stejk vyjmeme z pánve.
- Pokud chceme stejk více propečený, tzn. medium well, vložíme ještě na 2 minuty do trouby.
- Často podceňovaná, ale velmi důležitá součást přípravy stejku. Pokud bychom do masa řízli hned po vyjmutí z pánve, vytekla by nám všechna šťáva z masa a to bychom nechtěli.
- Po dvou minutách odpočinku je stejk připraven.
Takže ještě jednou 3 základní pravidla:
- Stejk pokojové teploty vždy vkládáme na rozpálenou pánev.
- Grilujeme 2 minuty z každé strany.
- Po vyjmutí z pánve necháme 2 minuty odpočinout.
A rovnou můžete vyzkoušet nejčastěji kupovaný stejk na gril - Vysoký roštěnec z Brazílie ZDE, nebo z flap steak z Uruguaye ZDE.
Dobrou chuť