Krok za krokem: Připravte chřest jako přílohu ke steakům

O chřestu toho už bylo napsáno dost, takže se nebudeme příliš rozepisovat: jen pár zajímavostí, jednoduchý návod na přípravu a typ, kde se o chřestu dozvíte víc. 

Bílý nebo zelený chřest?

Aby to nebylo tak snadné, známe dvě barvy jedné rostliny – bílý a zelený chřest. Chuťově jsou prakticky totožné, i když bílý je o něco jemnější. Rozdíl je v pěstování, bílý roste v půdě bez přístupu světla, odkud se rovnou sklízí. Zatímco zelený roste pěkně nad půdou s přístupem světla.

Foto od @maxniceman

Loupání chřestu

I v samotné přípravě jsou rozdíly, bílý chřest je tlustší a po obvodu má tvrdá a hořká vlákna, je potřeba ho tedy před vařením oloupat, k tomu poslouží obyčejná škrabka na zeleninu. U zeleného chřestu stačí oškrábat spodní třetinu výhonku, mladý zelený nemusíte loupat vůbec. Doporučujeme chřest loupat směrem od hlavičky dolů a nejlépe položený na prkýnku, má se totiž tendenci lámat, když ho při loupání držíte v ruce.

Vaření chřestu

Očištěný chřest je připravený k vaření, držte se následujícího postupu a dopadne to dobře:

  1. Vodu ve vysokém hrnci přiveďte k varu.
  2. Přidejte lžičku soli a cukru.
  3. Přidejte lžíci másla a citronu.
  4. Vložte chřest na stojato tak, aby hlavička nebyla ponořená do vody, ale byla nad hladinou.
  5. Bílý vařte 5-8, zelený 2-5 minut podle tloušťky.

Když máte chřest oloupaný a uvařený, můžete zvolit jeden z mnoha receptů jak dál. My ho máme nejraději jen přelitý máslem s opraženou strouhankou, nebo obalený v pravé slanině a opečený na grilu.

Opečení chřestu podle Gordona Ramsyho

Očištěný chřest je připravený.

  1. Okořeníme solí a pepřem.
  2. Do rozpálené panve na sucho vložíme chřest.
  3. Jakmile se začné trochu kouřit přidáme lžíci olivového oleje.
  4. Osmahneme cca 45 vteřin z každé strany.
  5. Jakmile se začne slupka odlupovat snížíme teplotu.
  6. Přihodíme lžíci másla.
  7. Posypeme nastrouhaným parmazánem.
  8. A nakonec trochu citronové kůry.


Jestli Vás zajímá kde chřest koupit, spoustu zajímavých receptů, nebo něco o historii, koukněte na stránky ceskychrest.cz, nám se moc líbí.