Jak na chřest?
O chřestu toho už bylo napsáno dost, takže se nebudeme příliš rozepisovat: jen pár zajímavostí, jednoduchý návod na přípravu a typ, kde se o chřestu dozvíte víc.
Bílý nebo zelený chřest?
Aby to nebylo tak snadné, známé dvě barvy jedné rostliny – bílý a zelený chřest. Chuťově jsou prakticky totožné, i když bílý je o něco jemnější. Rozdíl je v růstu, bílý roste v půdě bez přístupu světla, odkud se rovnou sklízí. Bez kontaktu se sluncem na rozdíl od zeleného neprodukuje chlorofyl, proto ta barva. Bílý se také sklízí o něco dříve.
Loupání chřestu
I v samotné přípravě jsou rozdíly, bílý chřest je tlustší a po obvodu má tvrdá a hořká vlákna, je potřeba ho tedy před vařením oloupat, k tomu poslouží obyčejná škrabka na zeleninu. U zeleného chřestu stačí oškrábat spodní třetinu výhonku, mladý zelený nemusíte loupat vůbec. Doporučujeme chřest loupat směrem od hlavičky dolů a nejlépe položený na prkýnku, má se totiž tendenci lámat, když ho při loupání držíte v ruce.
Vaření chřestu
Očištěný chřest je připravený k vaření, držte se následujícího postupu a dopadne to dobře:
- Vodu ve vysokém hrnci přiveďte k varu.
- Přidejte lžičku soli a cukru.
- Přidejte lžíci másla a citronu.
- Vložte chřest na stojato tak, aby hlavička nebyla ponořená do vody, ale byla nad hladinou.
- Bílý vařte 5-8, zelený 2-5 minut podle tloušťky.
Když máte chřest oloupaný a uvařený, můžete zvolit jeden z mnoha receptů jak dál. My ho máme nejraději jen přelitý máslem s opraženou strouhankou, nebo obalený v pravé slanině a opečený na grilu.
Jestli Vás zajímá kde chřest koupit, spoustu zajímavých receptů, nebo něco o historii, koukněte na stránky ceskychrest.cz, nám se moc líbí.