Hovězí veverka

Jedná se o maso, které najdeme v horní části pupku (maso z pupku), přesněji je to svalový úpon bránice. Hovězí veverka je tvořena dvěma dlouhými svaly, které jsou spojeny podélnou blánou. Tato část zvířete, byla dlouho neobjevena, protože jí je na zvířeti málo. V současné době, ale už má hovězí veverka své místo mezi milovníky hovězího masa.

Hovězí veverka většinou známa jako Hanger steak

Hovězí veverka na steaky je opravdu proslulí Hanger steak. Občas můžete narazit i na francouzký název Onglet a jestli budete mít chuť na hovězí veverku v Italií, tak si objednejte Lombatello. Jestli se Vám, ještě nezačal točit hlava z tolika názvů, mám pro Vás ještě jeden „řeznická panenka“. A proč zrovna tento název? Protože si jí totiž dříve nechávali řezníci při bourání pro sebe. A ani se jim nemůžeme divit. Hovězí veverku můžeme řadit na úroveň svíčkové. Takže má nádherně křehké maso, která na býkovi je.

Hovězí veverka a steak z ní

Hovězí veverku můžete použít v kuchyní na mnoho věcí, ale dle kuchařů a milovníků masa je nejlepší na skvělé steaky. Nejdůležitější je mít hovězí veverku dobře vyzrálou.

Příprava steaku je jednoduchá jako vždy. Maso lehce zlehka potřeme olejovým olejem a položíme na suchou, ale dobře rozpálenou pánev. Pokud chceme medium, pečeme přibližně 7-8 minut (silnější kousky) z každé strany. Pokud máte vpichový teploměr, tak by měla být teplota uvnitř steaku přibližně 55 - 60°C.

I veverka musí odpočívat

Po sundání z pánve musíme dát maso odpočinou na cca 10 minut na teplé místo. Nejlepší je trouba předehřátá na 100°C, ale dá se použit i předehřátá pánev, do které steak vložíme a přikryjeme pokličkou. Maso nám pěkně uvolní šťávy ze středu do celého steaku. 

Hovězí veverka se krájí napříč

Posledním krokem je už jen dobré osolení a opepření. Hovězí veverku krájíme vždy kolmo k vláknům (napříč). Tímto způsobíme, že maso bude nádherně křehké. Při krájení nakloníme nůž šikmo k prkénku a dostanete skvělé plátky namísto úzkých nudliček. Hovězí veverka známá jako hanger steak zaručuje vždy luxusní chuťoví zážitek.

Dobrou chuť :-)

hovezi_veverka

Aby web fungoval jak má - souhlas s cookies

Pro co nejlepší zážitek z prohlížení webu, aby fungovalo vyhledávání, přihlašování, abychom vás neobtěžovali nevhodnou reklamou a pro mnoho dalších věcí využívá tato stránka tzv. cookies, což jsou drobné textové informace dočasně ukládané do paměti vašeho prohlížeče. K jejich použití od vás potřebujeme souhlas. Za jeho udělení v plné šíři, či podrobné nastavení vám velmi děkujeme. Vaše rozhodnutí můžete samozřejmě kdykoliv změnit a přenastavit.

Jaké cookies používáme

Nezbytné

Nezbytné cookies jsou bezpodmínečně nutné k fungování stránek. Bez nich by nefungovaly základní funkcionality, jako např. přihlašování nebo nakupování v e-shopu. Tyto jsou vždy automaticky povolené.

Statistické

Tyto cookies pomáhají s měřením a analýzou návštěvnosti stránek.

Marketingové

Marketingové cookies pomáhají trackovat uživatele stránek za účelem nabízení cílených reklamních sdělení. Dávají smysl pro obě strany, neboť uživatel stránek obdrží reklamu na produkty, které ho skutečně zajímají, a které např. vyhledával v minulosti, a vydavatelé reklam naopak mohou tyto reklamy cíleně nabídnout.

Přijmout vše Přijmout vybrané Podrobné nastavení