Z důvodu celofiremní dovolené a inventůry v termínů od 24. 9. do 28. 10. Budeme zboží objednané v tomto termínu expedovat ve čtvrtek 29. 9. nebo v pondělí 3. 10. Děkujeme za pochopení

Křehká a libová hovězí svíčková

V angličtině se jí říká Fillet nebo Tenderloin. Hovězí svíčková je nejdražší, ale také nejkvalitnější flákota masa z celého skotu. Jedná se o vnitřní bederní sval, který najdeme na spodní straně hřbetu (na vrchní straně najdeme nízký roštěnec). Maso má jemná vlákna a je hezky křehoučké, až se rozsýpá, a to hlavně kvůli tomu, že je sval při pohybu zvířete málo namáhán. Hovězí svíčková je nádherně libový kus mas. Má v sobě jen 3 – 4,5 % tuku.

Hovězí svíčková – luxusní maso

Na druhou stranu je svíčkové na skotu strašlivě málo. Maximálně najdeme na mladém býčkovi nebo jalovici 1,4 – 2 kg. Ještě k tomu se ke konci jedné strany ztenčuje, takže si vykrojíte hezky kulaté steaky, ale co s tím zbytkem? Právě kvůli tomu si hovězí svíčkovou berou šéfkuchaři vcelku (a udělají se zbytku tatarský biftek). Poněvadž se tohle skvělé masíčko používá na náš národní pokrm svíčkovou na smetaně, a ještě je ho je na zvířeti málo, tak je jasné, že masa je nedostatek a hlavně je nejdražší. ŠKODA!!!

Čím nahradit pravou svíčkou? Hovězím steakem z falešné svíčkové

Když je něčeho málo, musíme najít náhražku. Ale kde najdeme maso, alespoň podobné kvality? Nejvíce podobné je tzv. kulatá plec. Kulatá plec má jemná vlákna s poměrně nízkým obsahem tuku. Ale hlavní výhodou je cena oproti pravé svíčkové. Právě proto se používá tam kde to strávník příliš neřeší. Jen opravdový fajnšmekr pozná, jestli byl na tatarský biftek použita pravá hovězí svíčková anebo falešná. Zkuste si to.

Steaky ze svíčkové

A jak obstojí svíčková proti steakovým mistrům, jako jsou nízký nebo vysoký roštěnec? Musíme přiznat, že menší množství tuku ubere masu na chuti. Tuk je přece nositelem chuti, a tak bohužel hovězí svíčková nedokáže roztančit vaše chuťové pohárky, jako můžeme dostat z úžasného Rib eye steaku.

Svíčková a nízký roštěnec v jednom

Nemůžeme vám zamlčet, že hovězí svíčkovou najdete v královských řezech, jako jsou T-bone steak a hlavně Porterhouse steak. V těchto steacích najdeme hovězí svíčkovou přímo u T kosti a na druhé straně je další ceněný kus masa, nízký roštěnec. Jestli si chcete vychutnat svíčkovou na plno, tak byste měli tyto dva slavné steaky ochutnat. Udělat si je můžete klasicky, anebo také s pepřovou omáčkou jako Pfeffer steak.

Libová svíčková je delikatesa

Mohli jste vyvodit, že steak z hovězí svíčkové se nemůže nikdy rovnat vysokému roštěnci, ale zkuste ochutnat filet mignon. Každý druh masa má něco do sebe a hodí se na jinou událost. Svíčková nebude nikdy šampionem grilovací party.  Zato při romantické večeři je filet mignon skvělou volbou.

hovězí svíčková

K přípravě doporučujeme

Aby web fungoval jak má - souhlas s cookies

Pro co nejlepší zážitek z prohlížení webu, aby fungovalo vyhledávání, přihlašování, abychom vás neobtěžovali nevhodnou reklamou a pro mnoho dalších věcí využívá tato stránka tzv. cookies, což jsou drobné textové informace dočasně ukládané do paměti vašeho prohlížeče. K jejich použití od vás potřebujeme souhlas. Za jeho udělení v plné šíři, či podrobné nastavení vám velmi děkujeme. Vaše rozhodnutí můžete samozřejmě kdykoliv změnit a přenastavit.

Jaké cookies používáme

Nezbytné

Nezbytné cookies jsou bezpodmínečně nutné k fungování stránek. Bez nich by nefungovaly základní funkcionality, jako např. přihlašování nebo nakupování v e-shopu. Tyto jsou vždy automaticky povolené.

Statistické

Tyto cookies pomáhají s měřením a analýzou návštěvnosti stránek.

Marketingové

Marketingové cookies pomáhají trackovat uživatele stránek za účelem nabízení cílených reklamních sdělení. Dávají smysl pro obě strany, neboť uživatel stránek obdrží reklamu na produkty, které ho skutečně zajímají, a které např. vyhledával v minulosti, a vydavatelé reklam naopak mohou tyto reklamy cíleně nabídnout.

Přijmout vše Přijmout vybrané Podrobné nastavení