Flan steak

Flank steak je z pupku zvířete (břišní sval). Tento sval je hodně používaný. Pupek se dělí na dvě části, horní a spodní šál. Z vrchního šálu se porcuje skvělý hanger steak, ze spodního šálu máme hezky měkké a prorostlé maso pro náš flank steak.

Hovězí pupek jde dělat mnoha způsoby

Hovězí pupek se hodí pro vaření i pečení, ale nám jde spíše o grilování, ke kterému se hodí hlavně díky svému mramorování. Na přípravu flank steaku vám bude stačit sůl, pepř, olivový olej a gril.

Dejte si na dlaně pár kapek oleje a steak pěkně potřete. Pak dejte maso na rozehřátý gril a pečte z každé strany 3–4 minuty. Dalším krokem je maso nechat v teple pěkně odležet na 10 minut. Můžeme použít předehřátou troubu na 100 °C, nebo se dá trouba nahradit předehřátou pánví, ve které maso přikryjete pokličkou. Za 10 minut stačí steak osolit, opepřit a pochutnat si.

Jak správně krájet flank steak?

Flank steak je velmi chuťově výrazný kus hovězího masa a svojí hustotou svalových vláken se řadí mezi tužší, ale výtečné steaky. Abyste nepřišli o váš gastronomický zážitek, nezapomínejte při servírování maso krájet kolmo (napříč) přes svalová vlákna nejlépe pod úhlem 45°. Jenom tímto způsobem docílíte nejlepšího gastronomického zážitku.

Flank steak