Tenderloin – Filet mignon

Hovězí svíčková je nejdražší ale i nejkvalitnější část hovězího, ze kterého můžeme připravit jedinečné steaky. Jemná svalová vlákna a nízký obsah tuku zajišťují křehkost. A proto se nemůžeme divit, že steak filet mignon je tak oblíbený.

Sice malý, ale vynikající

Název filet mignon vznikl ve Francii. Slovo „filet“ znamená ve Francii hovězí svíčková a slovíčko “mignon“ znamená, že to bude menší velikosti (mignon = malý). Steak filet mignon vás neohromí velikostí, ale ohromí vás svou úžasnou křehkostí.

Když se řekne "svíčková"

Svíčková je nádherný podlouhlý sval, který se pomalu zužuje. V nejširší části nalezneme „palec“, ve střední „střed“ a „špička“ je tenčí končí konec. Když celou svíčkovou začistíme a konec „špičky“ odřízneme (nejlepší je na tatarský biftek), můžeme porcovat. Nic nesmí přijít nazmar!!!

Porcování svíčkové

Špičku hovězí svíčkové použijeme na známy filet mignon. Nakrájíme špičku na krásné bifteky (přibližně 5 cm vysoké steaky). Ze střední části můžeme také naporcovat filet mignon, ale střed můžeme spíše použít na skvělý biftek Chateaubriand. Připravit tento steak není vůbec složité. Plec můžeme péct v celku jako Chateaubriand anebo z něj udělat 1 nebo 2 steaky filet mignon. Vše je ve vašich rukou.

Křehký filet migonon

Hovězí svíčkovou jsme si naporcovali na nádherných 8 – 10 křehounkých filetů mignon. Připravit tyto steaky není vůbec složité. Pokud si nevěříte nebo trochu váháte, máme pro vás návod jak na filet mignon.

Další možností úpravy filtet mignon může být přidání pepřové omáčky neboli Pfeffer steak. A pak si můžete ověřit, že na filet mignon vám stačí desertní vidlička. I když si nevezmete vidličku, filet mignon vás uchvátí svou křehkostí.