7 mýtů o přípravě steaku
O grilování a přípravě steaků koluje snad víc mýtů, než o hubnutí. Proto jsme 7 podle nás nejrozšířenějších sepsali v následujícím článku.
1) Kouř přidá chuť
MÝTUS: Víc kouře dodá lahodnou kouřovou chuť Vašemu stejku.
REALITA: Kouř dodá skutečně masu kouřovou chuť, ale ne stejku, který bude na grilu po dobu několika minut. Ve skutečnosti to trvá asi 20 minut, než maso skutečně začne absorbovat kouřovou chuť. Za čtyři minuty na grilu nepoznáte velký chuťový rozdíl. Nicméně kouř Vám maso krásně provoní a čich je při jídle skoro stejně důležitý, jako chuť.
2) Více oleje, méně připékání.
MÝTUS: Aby se zabránilo přilepení stejku na gril, nebo pánev, potřete grilovací plochu před každým stejkem olejem.
REALITA: Jestliže je Váš gril čistý a opravdu horký, nemusíte používat žádný oleje vůbec. Jakmile vložíte maso na gril, 2 minuty se ho nedotýkejte, maso bude karamelizovat na vnější straně a snadno odpade samo. Když grilujete tímto způsobem, jakýkoliv povrch je nepřilnavý.
3) Čím déle, tím lépe.
MÝTUS: Nejlepší způsob, jak připravit stejk je, vložit ho na teplý gril a pomalu propékat.
REALITA: Klíčové u přípravy stejku je udržet šťávu uvnitř. Při pomalém grilování maso vlastně sušíme a vznikne nám podrážka bez šťávy. Vložením stejku na rozpálený gril dojde k okamžité reakci, maso se zatáhne a uzavře šťávu uvnitř, což je přesně to, co chceme.
4) Grilování stejků při pokojové teplotě.
MÝTUS: Stejky budou chutnat lépe, když je před grilováním přivedeme k pokojové teplotě.
REALITA: V předchozích článcích a návodech jsme Vám radili, abyste maso před grilováním vždy přivedli na pokojovou teplotu. Toto pravidlo je velmi zavádějící. Samozřejmě, abychom u masa právě vyndaného z lednice dosáhli pokojové teploty, muselo by ležet venku několik hodin, čímž bychom dosáhli jen množení bakterií. Maso stačí nechat venku jen 20 minut, aby nebylo uvnitř úplně studené.
5) Spálené maso způsobuje rakovinu.
MÝTUS: Spálené maso je karcinogenní.
REALITA: Po zveřejnění studie, že heterocyklické aminy (HCA) a polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU), které vznikají při vaření masa za vysoké teploty, způsobují rakovinu u laboratorních potkanů, lidé prodávali své grily a kupovali RAW kuchařky. Pravdou však je, že žádné experimenty nepotvrdili, zda se jedná o stejný případ s lidmi. Kromě toho nebyly krysy krmeny ničím jiným, než spáleným masem. Takže, jestliže nejíte připálený stejk třikrát denně, sedm dní v týdnu, ještě si svůj gril nechte.
6) Používejte kleště, ne vidličky.
MÝTUS: Pokud stejk otáčíte vidličkou, všechna šťáva Vám vyteče otvorem po vpichu.
REALITA: I když je pravda, že použití kleští je rozhodně lepší, i po zapíchnutí vidličky Vám vyteče jen velmi omezené množství šťávy, takže Vám ještě dost zůstane.
7) Přidání soli před grilováním stejk vysuší.
MÝTUS: Osolení masa před grilováním vede k tvrdému a tuhému stejku.
REALITY: Je pravdou, že naložením hovězího masa se solí hodinu či více před grilováním zbavujeme stejky šťávy, takže nikdy nedělat! Pakliže ale těsně před vložením na gril maso osolíme, nic neriskujeme.