Hovězí zádní | Rumpsteak
Velice oblíbený kousek lahodného a křehkého steaku známý jako rumpsteak. Často se jedná o libovou část z květové špičky. I u tohoto masa musíme počítat s tím, že se porcování masa liší i podle toho z jakého státu pochází. Ale vždy se můžeme těšit na úžasný kus hovězího steakového masa.
Rumpsteak z květové špičky
Květová špička se nachází v horní části zadního hovězího tzv. hovězí kýta. Tuto část těla savec skoro nepoužívá, a proto je rumpsteak odsud nádherně libový a křehký. Občas se rumpsteak z květové špičky nazývá tím pravý rumpsteakem.
Rumpsteak z nízkého roštěnce
Občas se rumpsteak porcuje také z nízkého roštěnce. Důvod je jednoduchý. Nízký roštěnec je hned vedle květové špičky, a proto má podobnou strukturu. Takže je maso také hezky křehké a libové.
Ještě malý přídavek
Pokud chcete mít svůj rumpsteak tak jak má být. Najděte si dobře vyzrálou květovou špičku. Měla by zrát nejméně 5 – 6 týdnů, aby maso mělo ty správné vlastnosti, které chceme (křehkost a šťavnatost). Maso nemusíte marinovat. Rumpsteak je skvělý flák masa, který stačí dochutit solí a pepřem. Doporučujeme maso propést na medium nebo medium rare, ale každý má maso nejraději na ten svůj způsob.