Hovězí veverka
Jedná se o maso, které najdeme v horní části pupku (maso z pupku), přesněji je to svalový úpon bránice. Hovězí veverka je tvořena dvěma dlouhými svaly, které jsou spojeny podélnou blánou. Tato část zvířete, byla dlouho neobjevena, protože jí je na zvířeti málo. V současné době, ale už má hovězí veverka své místo mezi milovníky hovězího masa.
Hovězí veverka většinou známa jako Hanger steak
Hovězí veverka na steaky je opravdu proslulí Hanger steak. Občas můžete narazit i na francouzký název Onglet a jestli budete mít chuť na hovězí veverku v Italií, tak si objednejte Lombatello. Jestli se Vám, ještě nezačal točit hlava z tolika názvů, mám pro Vás ještě jeden „řeznická panenka“. A proč zrovna tento název? Protože si jí totiž dříve nechávali řezníci při bourání pro sebe. A ani se jim nemůžeme divit. Hovězí veverku můžeme řadit na úroveň svíčkové. Takže má nádherně křehké maso, která na býkovi je.
Hovězí veverka a steak z ní
Hovězí veverku můžete použít v kuchyní na mnoho věcí, ale dle kuchařů a milovníků masa je nejlepší na skvělé steaky. Nejdůležitější je mít hovězí veverku dobře vyzrálou.
Příprava steaku je jednoduchá jako vždy. Maso lehce zlehka potřeme olejovým olejem a položíme na suchou, ale dobře rozpálenou pánev. Pokud chceme medium, pečeme přibližně 7-8 minut (silnější kousky) z každé strany. Pokud máte vpichový teploměr, tak by měla být teplota uvnitř steaku přibližně 55 - 60°C.
I veverka musí odpočívat
Po sundání z pánve musíme dát maso odpočinou na cca 10 minut na teplé místo. Nejlepší je trouba předehřátá na 100°C, ale dá se použít i předehřátá pánev, do které steak vložíme a přikryjeme pokličkou. Maso nám pěkně uvolní šťávy ze středu do celého steaku.
Hovězí veverka se krájí napříč
Posledním krokem je už jen dobré osolení a opepření. Hovězí veverku krájíme vždy kolmo k vláknům (napříč). Tímto způsobíme, že maso bude nádherně křehké. Při krájení nakloníme nůž šikmo k prkénku a dostanete skvělé plátky namísto úzkých nudliček. Hovězí veverka známá jako hanger steak zaručuje vždy luxusní chuťoví zážitek.
Dobrou chuť :-)