Hovězí svíčková | Tenderloin
V angličtině se jí říká Fillet nebo Tenderloin. Hovězí svíčková je nejdražší, ale také nejkvalitnější flákota masa z celého skotu. Jedná se o vnitřní bederní sval, který najdeme na spodní straně hřbetu (na vrchní straně najdeme nízký roštěnec). Maso má jemná vlákna a je hezky křehoučké, až se rozsýpá, a to hlavně kvůli tomu, že je sval při pohybu zvířete málo namáhán. Hovězí svíčková je nádherně libový kus mas. Má v sobě jen 3 – 4,5 % tuku.
Hovězí svíčková – luxusní maso
Na druhou stranu je svíčkové na skotu strašlivě málo. Maximálně najdeme na mladém býčkovi nebo jalovici 1,4 – 2 kg. Ještě k tomu se ke konci jedné strany ztenčuje, takže si vykrojíte hezky kulaté steaky, ale co s tím zbytkem? Právě kvůli tomu si hovězí svíčkovou berou šéfkuchaři vcelku (a udělají se zbytku tatarský biftek). Poněvadž se tohle skvělé masíčko používá na náš národní pokrm svíčkovou na smetaně, a ještě je ho je na zvířeti málo, tak je jasné, že masa je nedostatek a hlavně je nejdražší.
Čím nahradit pravou svíčkou? Hovězím steakem z falešné svíčkové
Když je něčeho málo, musíme najít náhražku. Ale kde najdeme maso, alespoň podobné kvality? Nejvíce podobné je tzv. kulatá plec. Kulatá plec má jemná vlákna s poměrně nízkým obsahem tuku. Ale hlavní výhodou je cena oproti pravé svíčkové. Právě proto se používá tam kde to strávník příliš neřeší. Jen opravdový fajnšmekr pozná, jestli byl na tatarský biftek použita pravá hovězí svíčková anebo falešná. Zkuste si to.
Steaky ze svíčkové
A jak obstojí svíčková proti steakovým mistrům, jako jsou nízký nebo vysoký roštěnec? Musíme přiznat, že menší množství tuku ubere masu na chuti. Tuk je přece nositelem chuti, a tak bohužel hovězí svíčková nedokáže roztančit vaše chuťové pohárky, jako můžeme dostat z úžasného Rib eye steaku.
Svíčková a nízký roštěnec v jednom
Nemůžeme vám zamlčet, že hovězí svíčkovou najdete v královských řezech, jako jsou T-bone steak a hlavně Porterhouse steak. V těchto steacích najdeme hovězí svíčkovou přímo u T kosti a na druhé straně je další ceněný kus masa, nízký roštěnec. Jestli si chcete vychutnat svíčkovou na plno, tak byste měli tyto dva slavné steaky ochutnat. Udělat si je můžete klasicky, anebo také s pepřovou omáčkou jako Pfeffer steak.
Libová svíčková je delikatesa
Mohli jste vyvodit, že steak z hovězí svíčkové se nemůže nikdy rovnat vysokému roštěnci, ale zkuste ochutnat filet mignon. Každý druh masa má něco do sebe a hodí se na jinou událost. Svíčková nebude nikdy šampionem grilovací party. Zato při romantické večeři je filet mignon skvělou volbou.