Hovězí roštěná
Roštěná
Každý z nás zná roštěnou na houbách či vídeňskou roštěnou, ale kdo z nás ví ,kde najdeme toto skvělé maso na zvířeti? A kolik z nás ví, že si z tohoto masa může udělat nádherný steak, který chutná vynikajícně. Hovězí roštěná je možná nejlepší hovězí maso na steaky.
Kde najdeme roštěnou?
Hovězí roštěnou najdeme na hřbetě zvířete a je rozdělena na dvě části. Část blíže k hlavě se nazývá vysoký roštěnec a druhou půlka se nazývá nízký roštěnec. Maso je šťavnaté a lehce prorostlé tukem, který z masa dělá skvělou pochoutku. Takže kousek vyzrálé hovězí roštěné uspokojí vaše chutě stejně dobře ne-li lépe něž oblíbená hovězí svíčková.
Hovězí roštěná na steaky
Hovězí roštěná z horní části tzv. vysoký roštěnec má v sobě nepatrně více tuku, přibližně 16 %. Rozdíl oproti nízkému roštěnci poznáte v příčném řezu, kde uvidíte několik vrstev svalů. Z této části zvířete pochází nejznámější a nejlahodnější steak známý jako Rib eye steak.
Hovězí roštěná – nízký roštěnec
Roštěná z dolní části tzv. nízký roštěnec je o trochu libovější a v řezu spatříte jeden celistvý sval. Můžeme si vyjmenovat známe steaky z této části roštěné:
- New york steak
- T-bone steak (známý díky své kosti uprostřed)
- Striploin steak
- Porterhouse steak
Luxusní roštěná na pečení
Nízký roštěnec můžeme dát také do trouby a udělat z něj luxusní anglická Roastbeef. Jedná se o část z nízké roštěné, kterou upečeme v troubě na 160oC přibližně 15 minut (čas se liší podle výšky pečeně). Po upečení je hovězí roštěnec nádherně růžový, šťavnatý a chutná skvěle i za studena. Zde jsou dva video recepty:
Těhotnej kuchař
Roman Paulus (Lidl)